En af vores seneste donationer på 7500 DKK, altså livslang neutralisering af ét menneskes CO₂-aftryk, kommer fra Niels Knudsen. Vi spurgte Niels, om han ville være med til at dele sine overvejelser om at investere personligt i handling for klimaet. Det ville han gerne:

Allerførst, vi blev altså lidt nysgerrige, da vi så dit emaildomæne – hvad er Haandgemaeng.dk?

Niels: Haandgemaeng er et enmandsreklamebureau, som leverer tekst og grafik til markedføring af bl.a. G4S, Weekendavisen, IntraNote, CA a-kasse og Aarstiderne. Haandgemaeng udleder stort set ingen CO₂.

OK. Hvorfor har du valgt at sætte gang i en træplantning og CO₂-neutralisering?

Niels: Som så mange andre er jeg forbandet over, at der ikke bliver taget nogen seriøse skridt fra politisk side for at imødegå den globale opvarmning. Da COP15 (som nok reelt var sidste udkald) floppede i 2009, gik det op for mig, at fejning for egen dør desværre er eneste vej frem. Derfor har jeg reduceret mine flyrejser til én gang hvert andet år og er desuden holdt op med at spise kød.

Da jeg blev opmærksom på denne mulighed for at plante træer, blev jeg positivt overrasket over, at jeg som privatperson kan gøre endnu mere for klimaet.

CO₂-neutralisering vil jo i sagens natur – teoretisk set – løse problemet, men så længe det kun er et fåtal, der neutraliserer deres egen udledning, batter det ikke rigtig noget i det store regnskab. Derfor mener jeg, at vi, der kan, skal forsøge at få et negativt CO₂-aftryk. Altså opsamle mere end vi udleder.

Sidste spørgsmål: CO₂-neutralisering via træplantning bliver af og til kritiseret for blot at være aflad for opretholdelse af uændret (business as usual) CO₂-forurening. Hvad er din holdning til den debat?

Niels: Jeg er sådan set enig. At neutralisere sit eget uændrede svineri er ikke helt godt nok. På den anden side har jeg mere respekt for et CO₂-svin, der neutraliserer, end et CO₂-svin, der ikke gør. Det er med andre ord bedre end slet ikke at gøre noget, og vi skal være glade for alle bidrag.

OK, mange tak for svarene!